Historiaa
– Lepolan Talo ja Hausjärven kirkonkylä –
Hirsirunkoinen Lepolan Talo on rakennettu näyttävälle paikalle mäen päälle Hausjärven kirkonkylälle, joka on kulttuurihistoriallisesti merkittävää aluetta Hämeessä.
Lepolan talo on rakennettu 1905. Talossa on toiminut vaivaistalo, kunnalliskoti sekä myöhemmin vanhainkoti ja yksityinen hoivakoti. Jonkin aikaa talo toimi myös kansalaisopiston tilana. Pietilän harjulle rakennetun talon tilanimeksi tuli Lepola tilan lohkomisen yhteydessä vuonna 1992. Tästä juontaa talon nykyinen nimi Lepolan Talo.
Hirsirunkoinen talo on rakennettu näyttävälle paikalle mäen päälle, ja sieltä avautuu näkymä suoraan Hausjärven kirkolle. Rakennusta ympäröi kaunis puisto. Entisen kunnalliskodin rakennuksia oli mäellä useita, nykyisin ne kaikki ovat yksityisomistuksessa.
Saara-Leea ja Petri Lahtinen ostivat talon Hausjärven kunnalta joulukuussa 2014 yrityksensä toimitiloiksi. Talossa on tehty remonttia ja saanut uusitun ilmeen. Ulkoa talo maalataan, ja piha on entisöity vuoden 1945 suunnitelman mukaisesti nostaen se kulttuurihistorialliseen kukoistukseensa.
Talon sisustus mukailee 1900-luvun tyyliä. Pieni sali 50 hengelle avattiin syksyllä 2015. Lepolan Talon Iso sali 136 hengelle valmistui heinäkuussa 2016. Molemmissa saleissa on nykyaikaiset AV-laitteet kokous- ja juhlakäyttöön.
Hausjärven kirkonkylä on kulttuurihistoriallisesti merkittävää aluetta ja vanhimmin asuttua Hämettä. Kivikautisia löytöjä on alueella runsaasti. Metsästys ja kalastus sekä myöhemmin maanviljelys ovat olleet alueella merkittäviä elinkeinoja. Kirkonkylä oli jo vuonna 1539 seitsemän talon muodostama kylä. Tästä kyläyhteisö alkoi vähitellen kasvaa, ja alueelle syntyi merkittäviä tieyhteyksiä.
Kirkonkylää halkoo Vanha Hämeentie, joka johti keskiajalla Hämeenlinnasta Janakkalan kautta Vantaajoen suulle. Kun katsoo kirkolta Lepolan Talolle, avautuu perinteinen ja tasapainoinen vanhan ajan hämäläinen maisema peltoineen ja taloineen.
Hausjärven kunnassa oli apua tarvitsevia ihmisiä runsaasti 1800 – 1900 -lukujen vaihteessa. Heille rakennettiin vuonna 1880 vaivaistalo, Kitula, joka rahoitettiin pitäjän asukkaiden varoilla ja testamenttilahjoituksilla. Vaivaistalon toiminnan kulut kuitenkin kasvoivat suuremmiksi kuin pystyttiin asukkaiden käsitöillä hankkimin varoin hoitamaan. Tämän vuoksi vaivaistalon toiminta oli lopetettava, ja rakennus muutettiin tyttökouluksi.
Uudelle vaivaistalolle oli kuitenkin tarvetta. Vuonna 1905 Pietilän harjulle rakennettiin tähän tarkoitukseen uusi talo, joka nykyisin tunnetaan Lepolan Talona. Vaivaistalolle olikin merkittävä tarve: jo heti seuraavana vuonna talossa oli 64 asukasta. Vuonna 1923 voimaan tulleen köyhäinhoitolain myötä vaivaistalo-nimityksestä luovuttiin ja talon nimeksi tuli kunnalliskoti.
Vuonna 1962 kunnalliskotiin rakennettiin lisäsiipi, johon sijoitettiin vanhainkoti. Vanhainkodin siirtyminen kirkonkylältä Oittiin 1991 mahdollisti vanhusten palvelukodin yksityistämisen, ja lisäsiipeen perustettiin vuonna 1993 yksityinen Palvelukoti Raija Oy. Raijan toiminta myytiin 2013 Mainio Vireelle, joka jatkaa toimintaansa tiloissa.
Vanhainkodin siirryttyä Lehtimajoille Oittiin entinen kunnalliskodin kiinteistö jäi osittain tyhjilleen, kunnes Hausjärven kunnan kansalaisopisto aloitti toimintansa tyhjiksi jääneissä tiloissa. Kansalaisopiston toiminta talolla lopetettiin keväällä 2014. Toiminta talossa jatkuu jälleen, nyt tyylikkäänä juhla- ja kokouspaikkana.
Historian lainaukset ja lähteet:
1) www.hausjarvi.fi/
2) www.hame.fi/
3) hwww.akiranta.com/